Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-05-09@13:57:13 GMT

«شیر و کُتَل» آیین عاشورایی در شرق هرمزگان

تاریخ انتشار: ۱۷ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۹۸۲۷۶

«شیر و کُتَل» آیین عاشورایی در شرق هرمزگان

شیر و کُتَل از آیین‌های تاریخی در شهرستان میناب هرمزگان است که هر ساله درصبح روزدهم محرم در این شهرستان بر گزار می‌شود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از هرمز؛ «کُتَل» واژه ای ترکی­ مغولی است و به معنی «اسب جنیبت (اسب یدکی) باشد و آن اسبی است زین کرده که پیش سلاطین وُامرا برند» و در غیر معنی ترکی آن٬«علَمی » است که قسمت فوقانی آن را به پیراهن بی آستین مانندی بپوشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

همانند تکیه و متکایی که بر چوبی نصب شده باشد و همراه علامت بیرق در مراسم عزاداری حرکت دهند.

مردم مناطق مختلف استان هرمزگان برای شرکت در مراسم «شیر و کتل» به میناب می آیند و از آغاز صبح٬ مردم در مسیر خیابان محله «بی نازنینی» ( بی بی نازنینی ) می ایستند تا «علم ها»٬ «تابوت ها» ٬ «حجله های تزیین شده» و «شیر»؛ «ذوالجناح» با پارچه ی خونین بر پشتش٬ همراه با چند کبوتر سفید و پارچه های سبز رنگ، شترهایی که حامل دیگ های بزرگ٬ فرش و کجاوه هستند با کودکان خردسال و چاووش خوانی که درون کجاوه ها قرار دارند را تماشا کنند.     شمر با چهره ای سیاه شده و گروه اسیران؛ افرادی با نیزه هایی سیاه رنگ به طول دو متر در دست و لباس های عربی خون آلود بر تن و با پای برهنه و سینه های چاک کرده و سر و صورت خاکی در خیابان ها به راه می افتند و در عزای امام حسین (علیه السلام) اشک ماتم می ریزند و سوگواری می کنند   در میناب تعزیه ای به نام « شیر در قتلگاه » نیز اجرا می شود که با مراسم « شیر و کتل » از لحاظ مفهومی قرابت بسیار دارد. با این تفاوت که تعزیه ی « شیر در قتلگاه » نوعی شبیه خوانی با استفاده از نسخه است. اما این مراسم شبیه خوانی نیست بلکه شباهت به تعزیه های ابتدایی دوره ی آل بویه دارد.   شهرستان میناب در این روز میزبان جمعیت زیادی از عزاداران ،هیئت مذهبی،علم گردان ها،از جای جای استان است که برای دیدن این مراسم تاریخی وعزاداری در این شهرستان حضور پیدا می کنند.   در این روز علاوه بر مردم عزادار میناب وشهرستان‌های توابع شاهد حضور میهمانان خارجی برای بازتاب دادن این روز و آئین وهمچنین فرهنگ عاشورایی در میناب هستیم که نشان دهنده اهمیت بالای این مراسم است.   "شیر و کتل" متن خوانی و شبیه خوانی ندارد      مراسم "شیر و کتل" متن خوانی و شبیه خوانی ندارد و از جمله تعزیه‌های ابتدائی و کهن مردم ایران و خصوصا میناب است که قدمت تاریخی آن به زمان آل بویه بر می گردد.   مراسم شیر و کتل علاوه در میناب در بندر تیاب، روستای نوبند ،حاجی خادمی، شهمرادی برگزاری می شود که در مرکز میناب این مراسم از حسینیه ابوالفضل وعلی ابن ابی طالب محله بی نازنینی آغاز و تا حسینیه لب رود خانه وبا اجرای نمایش خاص وقایع ظهر عاشورا به پایان می رسد.   موضوع نمایش های آئینی وسوگواره های مردمی ریشه در تاریخ کهن هر منطقه داردکه مردم ان منطقه با توجه به نوع فرهنگ وآداب و رسوم  خود به اجرای آن می پردازند.   تعزیه خوانی در میناب یکی از موضوعاتی است که بر اساس تاریخ تعزیه اسلامی نیز هویت خود را از کربلا بر گرفته و قدمتی بسی طولانی دارد.   آیینی غنی در شرق هرمزگان   وجود متون و نسخه های متعدد تعزیه حکایت از دیرینگی و تاریخ غنی آن دارد که یکی از این سرزمین‌های کهن این مرزوبوم شهرستان میناب است که سابقه تعزیه بیش از دو قرن را دارد.   اهمیت تعزیه علاوه بر شباهت آن به عزاداری آئینی ،شکل تکامل تر را به خود گرفته و پیچیده تر ازسوگواری های ساده شیعیان سده های نخستین برای شهدای کربلا است.   تعزیه کنونی در میناب با نام مرحوم حسین علی قضایی شاعر بلند آوازه هرمزگانی شکل گرفته که دارای سابقه طولانی دارد وقدمت آن به بیش از 160 سال میرسد.   طبق مستندانی که در اختیار بنیان گزاران تعزیه خوانی در میناب وجود دارد این آئین قبل از مرحوم قضائی در میناب رواج داشته است وبرای اثبات آن هم میتوان به نسخه خطی عمده المجالس اثر مرحوم قضائی که در روستای نصیرائی به دست آمده اشاره کرد.  

انتهای پیام/

منبع: دانا

کلیدواژه: شبیه خوانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۹۸۲۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مراسم بزرگداشت آیت الله رئوفی در بندرعباس برگزار شد

به گزارش حوزه استان ها خبرگزاری تقریب، مراسم ترحیم و بزرگداشت حضرت آیت‌الله غلامحسین رئوفی عالم ربانی و جلیل القدر هرمزگان شامگاه سه شنبه ۱۸ اردیبهشت، در مسجد صاحب الزمان شهر بندرعباس با حضور مهدی دوستی استاندار هرمزگان و اقشار مختلف مردم برگزار شد.

آیت الله غلامحسین رئوفی سحرگاه نهم اردیبهشت ماه براثر بیماری و کهولت سن در بیمارستان شهید بهشتی قم دارفانی را وداع گفت و بنا به وصیت خودش در قم به خاک سپرده شد شامگاه سه شنبه در مسجد صاحب زمان بندرعباس مراسم بزرگداشت وی برگزار شد.

این عالم ربانی در سال ۱۳۱۱ هجری شمسی در روستای پشتکوه بشاگرد دیده به جهان گشود و در همان سنین کودکی قرآن را فرا گرفت.

شیخ غلامحسین رئوفی در سن ۱۲ سالگی پس از جنگ جهانی دوم برای فراگیری دروس حوزوی به نجف اشرف مهاجرت کرد و در مدرسه قزوینی نجف اشرف مشغول به تحصیل شد.

این عالم برجسته پس از گذراندن دروس مقدماتی، درس خارج را نزد حضرات آیات خویی، شاهرودی و حکیم، و فقه را در محضر امام خمینی (ره) گذرانده و پس از ۱۶سال با اجازه از اساتید حوزه نجف اشرف برای ترویج دین و نشر معارف اسلامی به زادگاهش؛ هشتبندی شهرستان میناب بازگشت و آموزش طلاب را در حوزه علمیه قم بر عهده گرفت. وی نقش ویژه‌ای در حل و فصل پرونده‌های مهم قضایی بین طوایف مختلف شرق کشور و هرمزگان داشت

 آیت الله رئوفی در طول عمر با برکت خود منشأ خدمات گسترده ای شامل تأسیس مسجد و حسینیه امیرالمومنین در سال ۱۳۵۰، پخش اعلامیه های حضرت امام و فعالیت علیه رژیم ستم شاهی بود که در اوایل دهه ۵۰ منزل ایشان توسط ساواک به جرم حمایت از نهضت امام و پخش اعلامیه های وی محاصره شد و این بازرسی ها و بازجویی ها تا پیروزی انقلاب ادامه داشت.

همراهی با روحانیونی همچون مرحوم حجت‌الاسلام عباسی نماینده سابق مردم شرق هرمزگان در مجلس شورای اسلامی، آیت الله درویشی و ... شرکت در راهپیمایی های دوران انقلاب در شهرستان میناب، برگزاری مراسم‌ مذهبی و تبلیغی در حسینیه امیرالمومنین با دعوت از روحانیون و سخنرانان، برپایی راهپیمایی های دوران انقلاب در منطقه توکهور و هشت‌بندی از دیگر خدمات حضرت آیت‌الله رئوفی بوده است.

آیت الله رئوفی در طول دوران پر برکت حیات خود پیگیری های گسترده ای برای عمران و آبادانی منطقه توکهور و هشتبندی با دعوت از مسئولان ملی، استانی و شهرستانی انجام داد که زمینه ساز حضور مستمر استانداران مختلف در این منطقه برای رفع مشکلات شد.

پیگیری احداث راه اصلی منطقه توکهور و هشت‌بندی به مرکز شهرستان، حل اختلافات بزرگ قومی در مناطق مختلف شامل شرق استان، جنوب کرمان و سیستان و بلوچستان و... از دیگر خدمات آیت‌الله رئوفی است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • آیین خطبه خوانی خادمان در حرم حضرت معصومه (س)
  • آیین بزرگ‌داشت مقام معلم در استان سمنان برگزار شد
  • آیین خطبه‌خوانی خادمان و زائران حرم حضرت معصومه(س) + تصاویر
  • مردم این شهر امروز پنجاه بِدَر را جشن گرفتند/ جشنی که مدارس را هم تعطیل می‌کند!
  • «پنجاه به دَر» قزوینی‌ها چگونه مدارس را تعطیل کرد؟ (+عکس)
  • این مراسم به لطافت برگ گل برای نوزادان برگزار می‌شود| از آیین گل غلتان چه می‌دانید؟
  • مراسم بزرگداشت آیت الله رئوفی در بندرعباس برگزار شد
  • آبان ماه ایستگاه پایانی جهت تکمیل بیمارستان‌های بندرعباس و میناب
  • ارتقای تخت‌های بیمارستانی هرمزگان در دستور کار دولت
  • سخنرانی رئیسی در آیین تجلیل از مدال آوران و قهرمانان ورزشی آغاز شد