Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-09@02:49:18 GMT

شیر و کُتَل آیین قدیمی عاشورایی‌ها در میناب

تاریخ انتشار: ۱۷ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۶۹۶۵۴۳

شیر و کُتَل آیین قدیمی عاشورایی‌ها در میناب

به گزارش ایرنا، مراسم شیر و کتل، متن خوانی و شبیه خوانی ندارد و از جمله تعزیه های ابتدایی و کهن مردم ایران و بویژه منطقه میناب است که قدمت تاریخی آن به زمان آل بویه برمی گردد.

کتل، یکی از وسیله‌های نمادین به‌کار رفته در آیین سوگواری عاشورا میان برخی مناطق شیعه‌نشین است. کتل، میله‌ای بلند تا ارتفاع ۶ متر است که با پارچه‌های سبز، مشکی و قرمز تزئین شده و به عنوان نمادی برای عزاداری و سوگواری مورد استفاده شیعیان منطقه قرار می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کتل‌ها از جنس چوب و فلز ساخته می‌شوند و در بین شیعیان برخی مناطق، اهمیت ویژه‌ای دارند.

این مراسم سنتی و دیرینه هر ساله در صبح دهم محرم همزمان با روز عاشورا در شهر میناب و برخی روستاهای آن از جمله شهر تیرور، هشتبندی و توکهور، بخش بندزرک، بندر تیاب، روستای نوبند، حاجی خادمی و شهمرادی برگزار می شود. 
در شهر بندرعباس نیز این مراسم به تقلید از میناب، از حسینیه سه زیارتان به سوی امامزاده شاه محمد تقی(ع) برپا می شود.
این آیین ویژه روز عاشورا است که همانند آیین علم‌گردانی در روز پنجم محرم در شهرستان میناب مشتاقان خاص خود را دارد که هنرمندان مینابی در نقش‌های سربازان و لشکریان یزید و شمر و کاروان اسرا، از حسینیه ابوالفضل و علی ابن ابی طالب(ع) محله بی نازنینی تا حسینیه صاحب الزمان (عج) (لب رود خانه) با اجرای نمایش خاص وقایع ظهر عاشورا به هنرنمایی و نقش آرایی می پردازند.
این دسته‌های عزاداری به طور معمول از اجزا و عناصر همچون حمل علم‌ ها، تابوت ‌ها، حجله‌ های تزیین شده، شیر و ذوالجناح با پارچه‌ خونین بر پشتش همراه با چند کبوتر سفید و پارچه‌ های سبز رنگ تشکیل شده است.
شترهایی که حامل دیگ ‌های بزرگ، فرش و کجاوه هستند با کودکان خردسال و چاوش ‌خوانی که درون کجاوه‌ها قرار دارند و شِمر با چهره‌ای سیاه شده و گروه اسیران، افرادی با نیزه‌ هایی سیاه رنگ به طول ۲ متر در دست و لباس‌های عربی خون ‌آلود بر تن در قالب یک کاروان حرکت می ‌کنند.
هیات‌های سینه زنی و زنجیر زنی میناب نیز در روز عاشورا و همزمان با برگزاری آیین« شیر و کتل» به عزاداری می‌پردازند و این مراسم تا زمان اقامه نماز ظهر عاشورا ادامه دارد.
شهرستان میناب در این روز میزبان جمعیت زیادی از عزاداران، هیات های مذهبی و علم‌گردان‌ها از جای جای استان هرمزگان است؛ در این روز علاوه بر مردم عزادار میناب و شهرستان های توابع شاهد حضور خبرنگاران، عکاسان و تصویربرداران از جای جای استان و کشورمان برای انعکاس فرهنگ عاشورایی در میناب هستیم که نشان دهنده اهمیت بالای این مراسم است.
میناب به عنوان دومین شهرستان بزرگ هرمزگان در ۹۵ کیلومتری شرق بندرعباس قرار دارد.

برچسب‌ها میناب محرم ۱۴۰۱ محرم در تاریخ هرمزگان دسته گردانی پروندهٔ خبری تکیه ایرنا

منبع: ایرنا

کلیدواژه: میناب محرم ۱۴۰۱ محرم در تاریخ میناب محرم ۱۴۰۱ محرم در تاریخ هرمزگان دسته گردانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۶۹۶۵۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیین شکرگزاری برداشت گل‌محمدی در سربیشه برگزار شد

صبح امروز آیین شکرگزاری برداشت گل‌محمدی در شهرستان سربیشه با حضور فرماندار و جمعی از مدیران استانی و شهرستانی آغاز شد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بیرجند، محمدرضا لکزایی صبح امروز در این مراسم اظهار داشت: در شهرستان سربیشه بیش از 215 هکتار زیرکشت گل محمدی است.

وی از شهرستان سربیشه به عنوان قطب تولید گل محمدی در خراسان جنوبی یاد کرد و گفت: 250 بهره‌بردار در تولید گل محمدی فعالیت دارند و امسال برداشت گل محمدی برای بهره‌برداران حدود 270  میلیارد ریال عایدی خواهد داشت.

فرماندار سربیشه با اشاره به اینکه نامگذاری یک روز به‌نام‌گل محمدی و گلاب و برگزاری جشن شکرگزاری نشان از اهمیت این محصول مهم است، افزود: بازنشر و کار رسانه‌ای برگزاری جشن شکرگزاری گل محمدی در شهرستان سربیشه بسیار عالی و سبب ایجاد شور و شعف خاصی برای مردم به‌ویژه کشاورزان شده بود که امروز نیز این جشن در حال برگزاری است.

لکزایی گفت: 15 کارگاه سنتی و خانگی گل محمدی کار تکمیل زنجیره ارزش این محصول در شهرستان را انجام می‌دهند و یک کارگاه صنعتی اسانس‌گیری نیز در حال احداث است که تا نیمه اول سال جاری به بهره‌برداری می‌رسد و با تکمیل زنجیره ارزش افزوده این محصول می‌توانیم شاهد رونق اقتصادی، درآمدزایی، تولید و اشتغال در بخش کشاورزی شهرستان باشیم.

انتهای پیام/251/

دیگر خبرها

  • برگزاری آیین گرامیداشت هفته شوراها در شهرستان خواف
  • عکس قدیمی از آیت الله هاشمی و محسن رضایی درحال خوردن آش افطاری
  • مردم این شهر امروز پنجاه بِدَر را جشن گرفتند/ جشنی که مدارس را هم تعطیل می‌کند!
  • «پنجاه به دَر» قزوینی‌ها چگونه مدارس را تعطیل کرد؟ (+عکس)
  • این مراسم به لطافت برگ گل برای نوزادان برگزار می‌شود| از آیین گل غلتان چه می‌دانید؟
  • برداشت انبه سبز از باغ‌های میناب
  • آیین شکرگزاری برداشت گل‌محمدی در سربیشه برگزار شد
  • سخنرانی رئیسی در آیین تجلیل از مدال آوران و قهرمانان ورزشی آغاز شد
  • درمانگاه فرهنگیان در میناب احداث شود
  • دستگیری متخلف شکار و صید در شهرستان میناب